Review for Daans Wereld #1: Pas op: bevat grapjes

Review for Daans Wereld #1: Pas op: bevat grapjes

Tja, helaas niet zo grappig en leuk als ik had gehoopt.

De cover en de blurb klonken allebei erg leuk en ik kon niet wachten om dit boek te lezen. Gelukkig moet ik de komende dagen rustig aan doen dus heb ik alle tijd om te lezen. Helaas, nu ik dit boek heb gelezen, moet ik zeggen dat ik het best vreselijk vond en enorm mijn best moest doen om verder te gaan.

Ten eerste, en iets wat ik vaker noem, de vertaling. Waarom is May Contain Nuts omgegooid naar Pas op: bevat grappen? Waarom is het niet gewoon: Kan nootjes bevatten geworden? Dat klinkt toch ook gewoon goed? Niet dan?
En dan is er nog de naam van onze hoofdpersoon. Van Norm/Norman wat een naam is die je echt wel ziet voorbijkomen naar Daan/Daniël. Sorry, ik zie gewoon niet het nut van namen veranderen. Kijk, als je hoofdpersoon Fibi heet, zoals het boek wat ik gisteren las, kan ik me voorstellen dat je je hoofdpersoon een nieuwe naam geeft, maar Norm/Norman? Kom op mensen. We leven in 2018, niet in 1800. 😐
Plus, hierdoor kwamen de grapjes van Chelsea nou niet echt over. Want tja, Daniël is gewoon een normale naam. Heel veel mensen hebben hem, niks grappigs aan.
Ook de broertjes zijn van Dave en Brian (ik heb de namen opgezocht) naar Bas en Luuk gegaan. Waarom? Echt, als ik ooit een boek vertaal (ooit had ik die ambities) dan laat ik de namen gewoon heel, want kom op, Dave en Brian en Norm zijn gewone namen. En waarom is de y van Mike weggehaald? Och gut gut gut. rolt met haar ogen Maar Chelsea mag wel haar naam behouden? Tuurlijk. zucht Oh, oh, en ik kom er net achter dat de hond door de broertjes in het origineel Simon Cowell heet, niet Borsato. Mijn hemel mensen, we leven in 2018, iedereen kent Simon Cowell wel hoor.

Goed, nu we dat hebben besproken, tijd voor het boek. Ik mocht Norm (ja, ik weiger hem Daan te noemen) eerst nog wel, maar al snel vond ik hem strontvervelend. Echt, stront (en dan net zo grote hoop als wat Simon Cowell op het kleed (van de IKEA) achterliet) vervelend. Ik had soms wel medelijden met hem hoor, want tja, je zag wel dat de ouders iets meer naar de jongere kinderen gingen en heel wat schuld bij Norm legden, terwijl die niet altijd iets had gedaan (zoals met de hond). Of dat met het servies. Dat was misschien deels zijn schuld, maar ook zijn vriend, maar hij kreeg de volle laag. Hij was altijd wel aan het klagen over iets. Als niet de verhuizing, dan wel over zijn broertjes, zijn vriend die beter was in alles, Chelsea, de hond, dat zijn broertjes voorkeursbehandeling krijgen, en zo kan ik nog wel doorgaan.

En dan komt het stuk dat Norm geld krijgt van Mikeys vader om het servies te vervangen en besluit de helft te houden en dan ook nog de rest als zijn ouders het toch niet willen accepteren. Toen was ik helemaal klaar met het boek. Ik snap dat je je fiets wilt pimpen, ik snap dat je baalt dat je broertjes alles krijgen en jij niks, maar om nou geld te stelen? Nee. Ja, sorry, ik zeg stelen, en niet wat hij er van maakte, wat lenen was. Geld lenen doe je met toestemming van de ander. Als je gewoon geld neemt dat niet van jou is dan is het gewoon stelen. Ik vond het wel netjes dat hij het ooit wel wilde terugbetalen, maar ja, dat maakt alles natuurlijk niet beter.
En dan is er nog de consequenties als de ouders (van Mikey en Norm) achter het feit komen dat het geld niet is geaccepteerd maar ook niet is teruggebracht. Nou ja, consequenties. Welke? Heel heel erg jammer hoor. Als mijn kind 100 euro “leent” dan zou ik echt niet blij zijn en ook zeker een passende straf bedenken. En niet gewoon het geld teruggeven en sorry zeggen. Oh en dan ook nog eens dat doen? Jammer hoor. Echt. Lekker voorbeeld.

Het duurt ook 276 pagina’s voordat de ouders doorhebben dat Norm misschien ook niet gelukkig is met de verhuizing. Wauw.

De opa vond ik eerst nog wel leuk, maar toen hij het maar best vond dat Norm het geld ging houden, toen vond ik hem maar waardeloos. Je bent een volwassen man, je moet het goede voorbeeld geven.

Chelsea was gewoon een vreselijk persoon. Wat een manipulatief kreng zeg.

Het boek heeft ook illustraties en die vond ik nog wel leuk (en grappig).

Dus ja, het klonk allemaal leuk, maar ik ben enorm teleurgesteld. Jammer hoor. Ik ga ook zeker niet de rest van de serie lezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: